Tuesday, January 5, 2010

MAHABBAH - SHAHNON AHMAD


Membaca Mahabbah, novel Sasterawan Negara Shahnon Ahmad, terkesan bahawa novel ini memberi kelainan daripada novel-novel beliau yang lainnya yang terdahulu dan daripada novel-novel yang dihasilkan oleh novelis yang lain.

Ia tidak saja memaparkan cerita, malah mengejutkan pembaca dengan beberapa kelainan sehingga sebahagian ciri penting yang mengidentifikasikan dan memantapkan sesebuah novel telah dianggap tidak penting lagi dan dirombak dalam Mahabbah.

Kelainan persembahan Mahabbah mempunyai hubungan yang erat dengan pemusatan cerita tertumpu pada perjalanan minda ikon Endar (nama watak) sahaja. Ikon lelaki tua yang mengalami serangan penyakit Myasthenia Gravis sehingga melumpuhkan anggota badannya dan terlantar di perbaringan hanya berupaya menggerakkan mindanya pada dua persoalan yang utama.

Persoalan mengenai bangsanya yang berpecah dan bertelagah serta dirinya yang telah bersedia untuk meninggalkan alam fana dan berpindah ke alam barzakh.

Untuk memahami inti , jalan cerita dan mesej yang hendak disampaikan dalam novel ini, saya membacanya sebanyak 2 kali. Jika ada pembaca yang pernah mendengar kategori 'novel berat' dan 'novel ringan', novel Mahabbah ini saya kategorikan di dalam 'novel berat'. Membaca novel ini memerlukan kesabaran dan penghayatan yang tinggi. Di dalam pembacaan buku pun, ada cabaran. Oleh itu bersabarlah ketika membaca sesebuah buku yang nilai sasteranya tinggi.KADANG-KALA PERASAAN JEMU WUJUD DALAM MEMBACA , NAMUN TAHUKAH KITA, BAHAWA PERASAAN JEMU ITU ADALAH CABARAN UTAMA DALAM MEMBACA. JIKA WUJUD RASA ITU, TINGGALKAN SEBENTAR BUKU YANG KITA BACA, BERPINDAHLAH KEPADA BUKU BARU YANG LEBIH MENGGEMBIRAKAN KITA. DENGAN ITU MASA KITA TIDAK PERNAH TERLEPAS DARI TERUS MEMBACA, BACA DAN BACA

No comments:

Post a Comment